9,5 millió EUR-s támogatás KKV-k innovációjára az aktív és egészséges életmód népszerűsítésére

A népesség körében egyre inkább elterjedt ülő életmód jelentősen hozzájárul a lakosság állóképességének csökkenéséhez, és egészségének romlásához, és hozzájárul különböző betegségek kialakulásához, mint pl. lelki stressz, cukorbetegség, szív problémák, Alzheimer vagy rákos megbetegedések. Amíg a technológia elterjedése az egyik oka a kevésbé aktív életmód kialakulásának, addig szintén a technológia segíthet egyre aktívabbá és fittebbé válni. A szükséges technológiai innovációk piacra való bevezetésének felgyorsításához szükség van interregionális együttműködésre. Az I3 programban megvalósuló INSHAPE projekt ezt a fajta együttműködést segíti elő. A projekt a dél-hollandiai Cluster Sports & Technology koordinálásával, európai KKV-k, tudásintézmények, valamint belga, finn, magyar és spanyol klaszterek együttműködésében valósul meg. A támogatás fellendítheti az Észak-Alföldi régió gazdaságát a sport és vitalitás vonatkozásában.

 

A KKV-k hatásának növelése

A 9,5 millió EUR-s költségvetésnek köszönhetően (melynek 70%-át finanszírozza a EU-I3 programja) a KKV-knak lehetőségük van regionális együttműködés által a piacra lépésüket felgyorsítani valamely innovációs fejlesztésük kapcsán. Végső soron a cél az INSHAPE Innovációs & Beruházási Központ létrehozása és működtetése a projekt zárása után is, ahol a cégek, tudásintézmények és a kormányzati szervezetek kooperálhatnak innovációs projektek kapcsán, elősegítve az egészségesebb és aktívabb életmódot. A 3 éves projekt 2023. szeptember 20-án a nyitó találkozóval indult el.

 

Dékán Tamás, MSE Magyar Sport- és Életmódfejlesztő Klaszter Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője:

„Az I3 – INSHAPE projektben való részvétel kiváló lehetőséget ad nekünk arra, hogy a hazai vállalkozásoknak lehetőséget adjunk nemeztközi cégekkel való együttműködésre a piacra jutás érdekében. Azonban arra is lehetőséget biztosít a projekt, hogy nemeztközi jó gyakorlatok által a klaszter szolgáltatásokat is fejleszteni tudjuk.”

 

Az EPSI – „European Platform for Sport Innovation” (Európai Platform a Sport Innovációért) támogatja a projekt kommunikációs és disszeminációs tevékenységeit, elősegítve a projekt megismerését egész Európában.

 

Az I3 – INSHAPE projektet az Európai Regionális és Fejlesztési Alap (ERDF) támogatja, melynek segítségével a résztvevő partnerek több, mint 40 KKV-nak nyújthatnak segítséget, hogy az innovációs fejlesztésük piacra juthasson, mindezt egy interregionális együttműködés keretében, elősegítve egy aktívabb és egészségesebb társadalmat.

Dátum