Hogyan támogatja az I3-INSHAPE projekt az európai KKV-kat innovációs folyamataikban a sport és a vitalitás területén

2023 szeptemberében indult az I3-INSHAPE projekt, amely egy 21 partnerből álló nemzetközi együttműködés, mely az Európai Unió viszonylag új I3 programjában valósul meg. Az I3 jelentése: Interregionális (Interregional), Innováció (Innovation) and Beruházás (Investment), amely jól kifejezi a program célját: a KKV-k közötti interregionális együttműködés elősegítése Európa-szerte.

Az I3-INSHAPE projekt egyik fő célja, hogy összekapcsolja a KKV-knál a sport- és vitalitás területén realizálódó innovációt egy európai központ létrehozása érdekében azáltal, hogy termékeikkel, szolgáltatásaikkal az EU egyéb piacán is bevezetik, elősegítve az átmenetet a klasszikus egészségügyi ellátás felől az egészségügyi ellátás megelőzése irányába. A projekt által nyújtott támogatás lehetővé teszi olyan együttműködések kialakítását, amelyek a projekt nélkül nem valósultak volna meg. A partnerek régióiból származó KKV-k más európai hálózatokhoz/vállalatokhoz kapcsolódhatnak, hogy innovációikat egy egyedi utat követve, interregionális együttműködésben valósítsák meg. Fontos kritérium, hogy az innovációnak a piacra hozatal előtti fejlesztési fázisban kell lennie (TRL 5 vagy 6 szinten), és vállalniuk kell, hogy a termék vagy szolgáltatás legkésőbb a projekt végén piacra kerül.

A projekten belül ezeknek az interregionális európai együttműködéseknek az egyik első lépése az volt, hogy minden zászlóshajó cég innovációs ötlete alapján konkrét projekt tervet fejlesztenek ki, amelyekben megjelenik az adatvezérelt technológiai fejlesztés, a felhasználó által vezetett innováció, a méretnövelés, valamint a kereskedelmi forgalomba hozatal és finanszírozás. Ennek a feladatnak a gyakorlati megvalósításáért a Lahti régióbeli cég, a LADEC felelt, akik óriási tapasztalattal rendelkeznek a régiójuk üzleti növekedésének és versenyképességének feltételeinek kialakításában az önkormányzatokkal közösen. Koordinációjuk keretében az első lépéseket az MSE Magyar Sport- és Életmódfejlesztési Klaszter valósította meg a projektet vezető Holland Sport & Technology Klaszter segítségével, valamint a többi partner bevonásával.

Az igényfelmérés során világossá vált, hogy a legtöbb zászlóshajó cégnek többnyire az alábbi területeken van segítségre van szüksége: IT-fejlesztésben, az ügyfelek bevonzásában, a marketingben, a tesztelési lehetőségekkel és a különböző európai piacokkal kapcsolatos piaci információkkal kapcsolatban.

Ezután a partnerrégiók együttműködő partnereket ajánlanak a jelenlegi zászlóshajó cégeknek - Vinotion (NL), Blautic (SP), Onalabs (SP), CSE Entertainment (FI), Comeback Center (FI), Tojsentekijat (FI). Az együttműködő partnerek a későbbiekben a zászlóshajó cégek üzleti partnereiként vesznek részt fejlesztési terveikben. Első lépésként minden régió egy vagy több vállalkozásfejlesztési és innovációs folyamat szakértőt (IBS Managers – Innovation and Business Support Manager) jelölt ki. Ők lettek az elsődleges kapcsolattartók a régiójukban működő cégeknek, így lehetőségük volt jobban megismerni a többi régió zászlóshajó vállalatainak igényeit, motivációit és fejlesztési terveit.

A leghatékonyabb módszer ennek megvalósítására az online prezentációk voltak, miközben a cégek papíron is kidolgozták igényeiket és üzleti terveiket. Ezt követően a régiók az igényeknek megfelelően lehetséges partnercégeket (társfejlesztő KKV) ajánlanak, amelyek közül a zászlóshajó cégek kiválasztják azt a partnert, akivel üzleti kapcsolatot kívánnak kialakítani. Kiválasztásuk után a társfejlesztő cégek a projekt részévé válnak, és ugyanazokat az előnyöket élvezhetik, mint a többi KKV konzorciumi partner.

Az I3 program és az általa nyújtott anyagi támogatás kiemelkedő lehetőség a projekthez csatlakozó cégek számára, nemcsak az üzleti lehetőség, hanem a szélesebb hálózat és a projekt által biztosított széleskörű megjelenés miatt is.

További 35+ vállalatnak lesz lehetősége részt venni ezen az úton a későbbiekben a megvalósítási szakaszban.

Amennyiben az Ön vállalatát érdekli ez a lehetőség, keresse partnereinket vagy kövesse LinkedIn és X (Twitter) oldalunkat.

 

A projekttel kapcsolatban az alábbi személyeket kereshetik:

 

Hazai részről:

- Dékán Tamás, MSE Klaszter Kh. Np. Kft. ügyvezető: dekan.tamas@debrecenisportcentrum.hu

- Szabó Valéria, projektmenedzser: szabo.valeria@sporteseletmod.hu

 

A projekt vezető partnere részéről:

- René Wijlens, Cluster Sports & Technology: rene.wijlens@sportsandtechnology.com

- Marc van der Zande, Cluster Sports & Technology: marc.vanderzande@sportsandtechnology.com

 

A projekt LinkedIn oldala:

https://www.linkedin.com/company/i3-inshape?trk=public_post_feed-actor-name

A projekt X oldala:

https://twitter.com/I3INSHAPE

 

 

Az Európai Unió finanszírozásával. Az itt szereplő vélemények és állítások a szerző(k) álláspontját tükrözik, és nem feltétlenül egyeznek meg az Európai Unió vagy az EISMEA hivatalos álláspontjával. Sem az Európai Unió, sem az EISMEA nem vonható felelősségre miattuk.I3-Inshape

Dátum